altS Madagaskara se ovih dana javila s. Marica Jelić (KMP) koja u toj zemlji boravi i djeluje dugi niz godina. Opisala nam je, na svoj jedinstveni način, malgaškog novo proglašenog blaženika Luciena Botovasou.

Evo dijela njezinog pisma:

"Lucien je proglašen blaženim u Vohipnu, u biskupiji Farafangana. Umro je mučeničkom smrću. Njegova dva sina bila su prisutna na njegovom proglašenju blaženim.Lucien je bio učitelj u školi i iako je bio trećoredac franjevac, učio je don Boscovim stilom. Sve učenike jednako je volio i cijenio, a nastava mu je bila zanimljiva. Kroz kreativne kvizove i igre djeci bi prenosio svoje znanje, a djeca su rado učila. Za učenike koji su teže shvaćali nastavni sadržaj organizirao je posebne dodatne satove i trudio se da im približi sadržaj na njima razumljiv način. Osim djeci, pomagao je i učiteljima državne i protestantske škole da se dobro pripreme za tjednu nastavu. Svi njegovi učenici bili su jako uspješni osim jedne djevojke, koja je bila njegova, dogovorena buduća žena, budući da je ondje običaj da roditelji već prije ugovore brak. Međutim, on sam, da je mogao birati, ne bi ju nikada uzeo za ženu jer je bila jakokrata, tj. jako ljubomorna. Zato su svi govorili da je on radi toga već bio mučenik prije nego su ga komunisti osudili na smrt i smaknuli.

Nažalost njegova žena ga je u svemu osporavala i sumnjičavo posvuda slijedila. Često mu je govorila da gubi vrijeme u crkvenoj školi i da se treba zaposliti negdje gdje će više zarađivati. Međutim, on joj je odgovarao da dobiva poštenu plaću, a i kada mu ne bi bio isplaćen niti jedan novčić, on bi i dalje podučavao djecu jer mu je cilj da djeca nešto nauče i postanu netko u životu. Da joj da do znanja da dovoljno zarađuje dao joj je napraviti 4 zlatna zuba pa ju je na taj način barem na neko vrijeme ušutkao. On ju je uvijek poštivao, ali svjedoci kažu da se ona do kraja života ostala teškog i kompliciranog karaktera.

Lucien je i u svojoj župi i općenito u crkvi bio jako angažiran. Vodio je crkveni zbor, poučavao vjeronauk i bio je oslonac svima u selu. Svi su ga poštivali i voljeli. Zašto je onda umro mučeničkom smrću? Komunističke vlasti koje su uvijek bile protiv crkve, prisiljavale su ga da uđe u politiku, ali on to nije želio i često je govorio: „Kako bi mogao surađivati s onima koji gaze svetinju, a meni je Crkva sve!“

Komunističke vlasti osudile su i ubile Luciena, a on je prije smrti rekao svome ubojici: „Gospodine predsjedniče, ti ćeš umrijeti kao katolik, a ja ću se za to moliti.“ Nitko do danas ne bi saznao kako je Lucien završio, da se ubojica stvarno nije obratio i sve ovo ispričao. Nažalost, u vezi Luciena još uvijek nije sva istina izišla na vidjelo jer su živi oni koji su organizirali njegovo ubojstvo i koji su ga mučili."

Lijepi pozdrav svima! Vaša s. Marica s Madagaskara

alt

alt

alt

  POBUDNICA 2019.


 

     ŠKAPULAR
SV. 
DOMINIKA SAVIJA

Molitvene nakane
Imaš pitanje?


--------

--------

--------

--------

--------